Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód
-30%

Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód


forma wydania: książka papierowa
oprawa: twarda


rok wydania: 2015
liczba stron: 28
format: 200x280 mm
przedział wiekowy: 0-6
numer ISBN: 978-83-10-12923-9
 
 
cena:
39.90 zł
27.90 zł
DO KOSZYKA
Wysyłamy w 24h ?
Sposoby płatności ?
Kolejny tom bestsellerowej serii "Opowiem ci, mamo". Znakomity prezent dla dzieci w wieku od 2 do 6 lat (i starszych).

Sztywne kartki (dzięki którym książka przetrwa wielokrotne przeglądanie), poręczny format, a przede wszystkim niezwykłe ilustracje Katarzyny Bajerowicz, którym towarzyszą rymowanki Marcina Brykczyńskiego – to prawdziwe dzieło sztuki!
Twoje dziecko z wypiekami na twarzy będzie oglądać ilustracje pełne licznych detali, przy okazji zdobywając wiedzę na temat życia pszczół i procesu powstawania miodu. To książka nie tylko do czytania, ale głównie do oglądania, zgadywania i opowiadania. Ćwiczy spostrzegawczość dziecka, umiejętność opowiadania, pobudza zainteresowanie światem, rozwija wiedzę na temat przyrody, ale przede wszystkim jest fantastyczną zabawą oraz sposobem na miłe i twórcze spędzenie czasu.


Recenzje:
2016-09-06
gizanka [4]
Opowiem Ci mamo skąd się bierze miód to jedna z najciekawszych książek tej serii. Piękne ilustracje i mądre teksty wprowadzają małego człowieka w świat pszczelej rodziny. To najsłodsza książka dla dzieciaków:

http://www.rodzinkazinnegoswiata.pl/2016/03/skad-sie-bierze-miod.html
2015-12-15
oisaj [24]
Jak dotąd mieliśmy okazję przeczytać/oglądnąć/pobawić się wszystkimi książkami z serii Opowiem Ci, mamo, ale to właśnie Miód okazuje się być tym najciekawszym. Oczywiście wszystkie są udane, ale MIÓD rządzi, Nieważne jednak, jak dziwnie to może zabrzmieć w przypadku serii dla dzieci, ale Miód wprowadza ją jakby na nowe tory, nadaje nową jakość. Nie, nie zmyślam i nie przesadzam. Dotychczasowe tomy to była przede wszystkim spora dawka zabawy i świetne ilustracje, a tutaj do tego dołożono spora dawkę wiedzy. Wiedzy podanej w ciekawy sposób, o owadach, które spotykamy regularnie, i miodzie, który powinien być stałym elementem naszej diety.
2015-12-15
PoDrugiejStronieBrzucha [10]
Czy wiecie skąd się bierze miód zanim wyląduje na naszej kanapce lub osłodzi nam herbatę? Co robią pszczoły przez cały rok? Czy powiedzenie "pracowity jak pszczółka" jest prawdziwe? Na te i inne pytania zajdziecie odpowiedz w książce pod tytułem "Opowiem, ci mamo, skąd się bierze miód".
Ta pozycja jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat pszczół i wszystkiego co ich dotyczy. Zaspokoi ciekawość nawet najbardziej dociekliwych maluchów. Grube kartonowe kartki sprawiają, że przetrwa nawet najcięższe próby i będzie rosła razem z dziećmi.
W pierwszym etapie oglądamy przepiękne ilustracje, które stworzyła Katarzyna Bajerowicz. Zachwycają niezwykłą ilością detali i jakością wykonania. Następnie przechodzimy do czytania wierszy idealnie dopasowanych i przekazujących całą masę szczegółowych informacji. Na koniec, kiedy jesteśmy już prawie ekspertami w dziedzinie pszczół możemy wykonać bardzo ciekawe prace plastyczne i chodź na chwilę zostać małym pszczelarzem! Dzięki temu książka szybko się nie znudzi i długo pozostanie w centrum zainteresowania. Jest to pozycja, którą warto zostawić i przekazać następnym pokoleniom.
2015-12-10
yllla [34]
"Opowiem Ci, mamo, skąd się bierze miód" odpowiada nie tylko na pytanie skad bierze się miód, ale również skąd biorą się owoce. Opowiada o tym, jak dochodzi do zapylenia, jak zbudowane są kwiaty i owoce, ale przede wszystkim przedstawia zwyczaje pszczół, ciekawostki na ich temat i pokazuje budowę pszczoły. Z opowieści Katarzyny Bajerowicz czytelnik dowie się między innymi kim jest Pszczela Matka, trutnie, robotnice, dlaczego przy wlocie do ula stoi strażniczka, a także jak niezwykłe są pszczele oczy, czy też jakimi częściami ciała, pszczoła czuje smak. Na ilustracjach dziecko zobaczy pszczoły nie tylko na łące wśród kwiatów i drzew, ale również w ulu. Ilustracje są tak szczegółowe, że przy każdym kolejnym oglądaniu książki, można odkryć, coś czego się jeszcze nie widziało.

Żeby było przyjemniej, książka oprócz wiadomości o miodku i pszczołach, zawiera również propozycje dwóch kreatywnych prac, które dziecko może wykonać oraz wierszyki autorstwa Marcina Brykczyńskiego, będące jednocześnie zagadkami/ zadaniami.

Co prawda, na stronie wydawnictwa znajdziecie informację, że książka "Opowiem, Ci mamo, skąd się bierze miód" przeznaczona jest dla dzieci do 6 roku życia, ja polecam ją również dla starszych czytelników, ponieważ zawiera ona na prawdę dużo informacji, które mogą przydać się również dzieciom w wieku szkolnym.

Zapraszam na mojego bloga, gdzie możecie zobaczyć ilustracje do książki oraz recenzje innych książek z tej samej serii
http://yllla-cowgowiepiszczy.blogspot.com/2015/12/opowiem-ci-mamo-skad-sie-bierze-miod-k.html#more

2015-12-10
IwonaC [172]
Pracowite pszczółki latają po łące, z kwiatków słodki nektar spijają, ale jak to się dzieje, że w miodek go zamieniają? Wszystkiego dowiedzieć można się z książki Opowiem ci mamo skąd się bierze miód. Ta publikacja dla dzieci, to prawdziwa skarbnica wiedzy. Cały proces tworzenia pysznego miodu jest tu dokładnie opisany. Ale z książeczki dowiemy się o wiele więcej o życiu pszczół i innych owadów latających nad łąką. Bogato ilustrowana, z wierszykami dla dzieci i ciekawymi, aktywizującymi zabawami. Jak tylko przeczytaliśmy książeczkę zabraliśmy się za robienie pszczółek z plastikowych, żółtych jajeczek. Nasze pszczółki na razie nie doczekały się skrzydełek, za to mają linki i też mogą latać. No i są wyścigowe – z numerami na bokach :)

Warto zwrócić uwagę również na przepiękne ilustracje, które zachwycają wyrazistymi kolorami i przyjemną, delikatną kreską.

Książka, jak pozostałe z serii wydrukowana jest na grubym papierze, więc wytrzyma oglądanie nawet przez bardzo małe dzieci, które często lubią też „posmakować” dobrej literatury.

Czytanie książeczki to doskonała zabawa zarówno dla dzieci jak i rodziców.

http://czytajac.pl
2015-12-10
mamanatropie [10]
Książka pięknie wydana i kolejna z serii. Zresztą cała seria okazała się świetną i interesującą opcją dla dzieci, nawet tych młodszych. Książka opowiada o tym skąd się bierze miód. Myślę, że jak te poprzednie mogą być ciekawe dla maluchów, tak ta jest zdecydowanie dla starszego czytelnika. Wyjaśnia cały proces powstawania miodu w sposób wielce przystępny. Dzieci są zaaferowane ilustracjami. Polecam
2015-12-10
martaszajbe [12]
Opowiem Ci mamo, skąd się bierze miód to pięknie wykonana książeczka, a raczej dużych rozmiarów księga edukacyjna, która w zabawny sposób uczy dziecko o życiu i pracy pszczół. Piękne rysunki wydrukowane na doskonałym jakościowo papierze dodatkowo zachęcają do czytania. Grube, wręcz kartonowe strony ochronią książkę przed zniszczeniem, brudnymi łapkami i walką o to, kto teraz będzie przeglądał nową książkę :)

Za pszczołami latała Katarzyna Bajerowicz, do rysunków wiersze napisał Mariusz Brykczyński. Opowiem Ci mamo to genialna książeczka, której zdecydowanie może zabraknąć w biblioteczce każdego smyka. U nas książeczki znajdą moje skarby dopiero pod choinką, jednak dla Was recenzuję już teraz, może skuszę Was jako prezent dodatkowy do świątecznej paczki. Naprawdę warto!
2015-11-30
dominikalawicka [54]
Jak wygląda, pachnie i smakuje miód, wiemy doskonale. Wiemy również, że mamy go dzięki bardzo pracowitym owadom, czyli pszczołom, ale co dzieje się w ulu i z czego powstaje miód, to już zupełnie inna sprawa, dodam tylko, że to wyjątkowo pracochłonny i skomplikowany proces.

Wszystkim wielbicielom miodu z pewnością spodoba się książka z serii "Opowiem ci, mamo...", tym razem w bardzo słodkiej odsłonie - "Opowiem ci mamo, skąd się bierze miód". To książka polecana dla dzieci od 2 do 6 lat, ale jestem przekonana, że nawet dorośli dowiedzą się wielu ciekawych rzeczy o pszczołach.
"Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód" to książka edukacyjna, która w bardzo przystępny, łatwy i obrazowy sposób przedstawia życie pszczół, szczegółowy wygląd tych owadów, środowisko, w którym żyją, ich sąsiadów, proces powstawania miodu oraz jego rodzaje, a tych jest kilka. Ponadto, zwraca uwagę na fakt, że pszczoły to bardzo pożyteczne stworzonka, które zapylają rośliny i dzięki nim możemy rozkoszować się soczystymi owocami i bardzo wartościowymi dla naszego zdrowia warzywami.
Na uwagę zasługują piękne ilustracje, książka jest duża i kolorowa, składa się ze sztywnych kart, co mnie bardzo cieszy, ponieważ moja córeczka lubi posmakować wszystko, z czym ma do czynienia, zwłaszcza książeczki.

"Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód" to książka łącząca zabawę i edukację, można czytać i podglądać życie pszczół, ćwiczyć spostrzegawczość i umiejętność opowiadania, poza tym, znajdziecie w niej ciekawe zadania, które pozwolą utrwalić wiadomości, o których wcześniej przeczytacie, a zabawa w pszczelarza i możliwość założenia własnego ogrodu na pewno się dzieciom spodoba. To książka, z którą spędzicie miłe chwile, wiele się nauczycie, a na hasło: "skąd się bierze miód" odpowiecie bez najmniejszego problemu.

Gorąco polecam!
Dominika Ławicka
2015-11-16
ejotek [53]
A teraz czas na odkrycie tajemnicy, czyli co dziecko może z tej książki wykorzystać do prac ręcznych. Otóż wystarczy trochę chęci, prostych przyborów i materiałów i można wyczarować pszczoły, plastry z miodem oraz ogród. Wykonanie jest bardzo łatwe, moja pięciolatka wymagała jedynie niewielkiej pomocy. Gdyby jeszcze potrafiła skupić się na tej czynności dłużej, byłoby prześlicznie.

Dodatkowym atutem tej pozycji są sztywne karty, które nawet przy wielokrotnym przeglądaniu nie ulegną uszkodzeniu. Barwne i ciekawe ilustracje, wręcz zachęcają do tego kartkowania! Muszę przyznać, że ilustratorka każdy element i każdy szczegół dopracowała idealnie. A jeśli obraz i treść stanowią zgraną całość - tak jak w tym przypadku - wzbogaconą przykładami do samodzielnego wykonania to czego jeszcze brakuje? Zagadek! Są i one - wszędzie tam, gdzie autor opisuje życie pszczół w ulu lub ich pracy na łące - znajdują się małe ramki a w nich krótkie rymowanki. Ich celem jest liczenie, taniec oraz wnikliwe poszukiwanie wskazanego w wierszyku elementu na ilustracji. Przyznaję, że sama ogromnie się wciągnęłam zarówno w opowieść o tych małych owadach jak i rymowane zagadki. To świetna pozycja dla młodych czytelników, która nie tylko uczy biologii, ale również myślenia, ciekawości świata i spostrzegawczości.

całość recenzji oraz foto: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2015/11/marcin-brykczynski-opowiem-ci-mamo-skad.html