Czajnikowy.pl – dobra herbata
-30%

Czajnikowy.pl – dobra herbata


forma wydania: książka papierowa
oprawa: twarda

rok wydania: 2017
liczba stron: 320
format: 189 x 245 mm
przedział wiekowy: 0-100
numer ISBN: 978-83-10-13126-3
 
 
cena:
64.90 zł
44.90 zł
DO KOSZYKA
Wysyłamy w 24h ?
Sposoby płatności ?
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego.
W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej. Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów.  

Recenzje:
2017-06-26
IwonaC [99]
Czajnikowy.pl Dobra herbata to książka wypełniona cudowną mieszanką legend, praktycznych informacji i przepisów, przypomina to mieszankę najwyższej jakości herbat, których smak i aromat można wręcz wyczuć w czasie czytania tej pozycji. Dodatkowo piękna oprawa graficzna (patrząc na cudowne zdjęcia, aż chce się samemu zasiąść i przygotować aromatyczny napar) i albumowe wydanie, sprawiają, że ta książka jest doskonałym pomysłem na prezent dla osób lubujących się w piciu herbaty…

http://www.czytajac.pl/2017/06/czajnikowy-pl-dobra-herbata-rafal-przybylok/
2017-06-26
dominikalawicka [47]
Być może znacie autora, zwłaszcza że jest wielkim pasjonatem herbaty i co jakiś czas pojawia się w mediach, gdzie występuje w roli herbacianego eksperta. Prowadzi również warsztaty tematyczne, wygłasza prelekcje i publikuje teksty na czajnikowy.pl. Posiada olbrzymią wiedzę na temat herbaty i zapewniam, że po lekturze tej książki już nigdy nie stwierdzicie, że herbata to napój, jak każdy inny.
Po przeczytaniu wstępu, zgodnie z zaleceniem Rafała Przybyloka, zaparzyłam sobie filiżankę herbaty, wybrałam Earl Grey'a. W pokoju unosi się cudowny zapach, tło dla lektury odpowiednie, ale kilkadziesiąt stron dalej dowiaduję się, że przygotowując herbatę popełniam podstawowe błędy. Niewłaściwa temperatura wody, sama woda też do niczego, bo z kranu, za duża porcja suszu, zbyt długie parzenie itd. Tylko jakość herbaty okazała się w porządku. Przyznaję - tania nie była, bo od jakiegoś czasu wybieram te o kilka złotych droższe i właściwie zrezygnowałam z najpopularniejszych herbat, czyli ekspresowych. Nie jest to żadne widzimisię, ale efekt większej świadomości i wiedzy na temat tego, co znajduje się w tańszych opakowaniach. Włosów z głowy rwać nie mam zamiaru, bo na świecie są ważniejsze rzeczy niż źle zaparzona herbata, ale jednak warto zastosować kilka praktycznych porad, by jakość napoju była zdecydowanie lepsza.
Czym właściwie jest herbata, skąd pochodzi, jakie są jej odmiany, właściwości, zastosowanie oraz sposoby parzenia? Wszystkie informacje znajdziecie na kartach książki. Przygotujcie się na fascynującą podróż w różne zakątki świata, poznajcie legendy dotyczące herbaty i przepisy na wyjątkowe napoje z herbatą w roli głównej. Przyjrzyjcie się herbacianym akcesoriom i zwróćcie uwagę na ceremonię picia tego napoju na świecie.
Dominika Ławicka http://matkapolkaczytajaca.blox.pl/